006_R6II4784
2024.
május 3.

Irodalmi programok a Festum Varadinumon

Az idén 32. alkalommal megrendezett Festum Varadinum sokszínű programokkal kápráztatja el a közönséget. A rendezvénysorozat az irodalomkedvelőknek is izgalmas momentumokkal kecsegtet, hisz rengeteg könyvbemutató, irodalmi est és interaktív program várja az érdeklődőket.

Elsőként Áfra János könyvbemutatóján kapcsolódhatnak ki az érdeklődők a Léda-házban április 29-én 18 órai kezdettel.

Tamás Dénes A tó c. kisregényét május 3-án 18 órától mutatják be szintén a Léda-házban, 19 órától Vajda György Az utolsó vagon c. könyvét ismerheti meg a közönség. 

A líra kedvelőinek szól május 5., 17 órakor Szőcs Géza Összegyűjtött versek című találkozója a Léda-házban.

A Kortárs váradi költők sorozat következő állomásán Farkas Antal munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők május 6-án 18 órától a Partiumi Színházi Gyűjtemény kiállítótermében. 

Május 7-én 17 órai kezdettel a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota ad otthont Tempfli József püspök életrajzi kötete könyvbemutatójának. Ugyancsak május 7-én komplex művészeti élményre hívjuk az érdeklődőket 18 órától a Léda-házba: az Anyám meséi, Guszti bácsi meséi könyvbemutatót Rácz Anikó berettyóújfalui festő- és grafikusművész kiállításával és élőszavas mesemondással kiegészítve élvezheti majd a közönség. 19 órától pedig a Tibor Ernő Galériában mutatják be Szilágyi Gyula Stációim című verses- és aforizma kötetét.

Paptamási is kedvez az irodalom rajongóknak, május 8-án 18 órai kezdettel az Old Chef Rustic Events Hall-ban a résztvevők betekintést nyerhetnek egy könyvklub-találkozóba, amit a szervezők Nyitott könyvvel a világra címszó alatt hirdettek meg.

A Léda-ház ismét szeretettel várja az érdeklődőket május 9-én is, 18.30-tól Baranyi Tibor Imre Útmutatás című kötetét mutatják be. 19 órai kezdettel Pest, Szabadság, szerelem! c. verses-zenés est lesz az Árkádia Színpadon, melynek fellépői Lutter Imre és Jávori Ferenc.

Május 13-án, hétfőn 19 órakor kortárs irodalmi est résztvevői lehetünk a Moszkva Kávézóban, a Pragul Vaida fiatal kulturális közösség szervezésében. 

Május 14-én egy újabb verseskötetet mutatnak be a Léda-házban 18 órától: Láng Orsolya szeretettel vár minden érdeklődőt a Ház délután kötetének bemutatójára. Szintén május 14-én, 19 órakor kezdődik Tarczy Gyula előadóestje az Árkádia Színpadon Üzenet az égbe, magyar versből szívbe címmel. 

Másnap, május 15-én 17 órai kezdettel dr. Szabó József helytörténettel foglalkozó új kötetét mutatják be a Léda-házban, amelynek címe Adatok Alsó-Érmellék mindennapi életéhez és birtoklástörténetéhez a közép- és kora újkorban

Újabb verseskötetet mutatunk be május 15-én 18:30 órakor: Markó Béla Már nem közös c. lírai kötetét; a helyszín megszokott módon a Léda-ház lesz.

Május 16-án 18 órától a Nagyvárad város érdekes és izgalmas története című kötet bemutatóját tartják meg a Léda-házban.

Másnap, május 17-én 10 órai kezdéssel szintén a Léda-házban szerveznek kötetbemutatót, illetve történelmi konferenciát, melynek témája Nagyvárad és Bihar a késő középkorban.

Május 18-án 16 órától az Újvárad folyóirat szervezésében az irodalomkedvelők a Körös-parti pikniken vehetnek részt, melynek a Borpart fog otthont adni. Szintén május 18-án Oláh Erzsébet Oka van című könyve debütál 18 órától a Tibor Ernő Galériában.