10_41_kormenet
2024.
május 5.

Festum Varadinum a lélek ápolása

A Festum Varadinum programjai változatos élményeket kínálnak, hogy minden résztvevő megtalálhassa a számára ideális eseményeket. Nem csupán a szórakozni vágyóknak, hanem azoknak is tartogat programokat, akik a lelki életüket szeretnék ápolni. Fedezzük fel együtt a vallási események gazdag világát, melyek közelebb visznek minket Istenhez, miközben megtapasztalhatjuk a közösségi összetartás szépségét is.

Az események április 28-án vasárnap veszik kezdetüket, amikor is 11 órától a Nagyváradi Székesegyház ad otthont a már több évtizedes hagyományokkal rendelkező Festum Varadinum kulturális programsorozat egyik kiemelt eseményének az országhatárokon túlnyúló Szent László Egyházmegyei Zarándoklatnak. 6 órától a Moszkva kávézóban a Szólj be a papnak! rendezvény várja az érdeklődőket. Itt lehetőség nyílik arra, hogy egyfajta kocsmai evangelizáció keretén belül, az élet nagy kérdésein keresztül megismerkedhessenek a történelmi egyházak képviselőinek (személyes) álláspontjával.

Május 3-án 19 órától a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházban Az orgona fényei c. orgonakoncert keretében, a székesegyház felújított hangszerén Bach és Liszt elmaradhatatlan műveivel csendülnek fel.

Május 4-én 16 és 19 órától a Nagyvárad-Rogériuszi Református Templomban Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjas magyar zenész és hegedűművész kápráztatja el a nézőket koncertjein.  Játékát a klasszikus zene, a népzene, a cigányzene, a popzene és egyéb irányzatok ötvözésével kialakított crossover stílusát világszerte elismerik.

Május 5-én 17 órától a Nagyváradi-olaszi Református templomban az ifjúsági istentisztelet  és Erdei-Árva István Béla: Állj meg egyszer naponta (áhítatot az év minden napjára) c. könyvbemutató kerül megrendezésre.

Május 6-án 18 órától a FIX-ben a Hinták-kamaradráma kerül megrendezésre. A valós eseményeken alapuló darab azokat a tabukat pedzegeti, amelynek minden szülő-gyermek páros között megjelennek, az éppen visszafolytott fájdalmakat, a hitben való megingás súlyos terhét, a haragot és annak megbékélést foglalja magába.

Május 7-én 17 órától a Nagyváradi Püspöki Palotában Tempfli József püspök életrajzi kötetének könyvbemutatójára kerül sor, ahol az egyházmegyét újjáépítő püspökök egyikét ismerhetjük meg közelebbről.

Május 8-án 17 órától kerül megrendezésre a Száz év nagybányai képzőművészete című esemény. A Nagybányai Megyei Szépművészeti Múzeum és Művészeti Központ segítségével a Nagybányai Szabad Festőiskola, és annak élete kerül górcső alá a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota második emeleti kilátótermeiben, ahol közel 80 művész 128 alkotásával vezetjük át látogatóinkat a nagybányai művésztelep 128 éves történetén.

Május 10-én 11 órától a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotában a Fényjáték- képzőművészeti kiállítás kerül megrendezésre, ahol a színházi fotózást követően a képzőművészet és műépítészet szakos diákjaink festett vagy rajzolt kompozíciókat készítenek. Szintén ezen a napon 16 órától a Nagyváradi Várban a Fel-műhely sátor-élményfestés várja látogatóit. Fesd le a gondolataidat, érzéseidet, és ajánld fel Istennek!

Május 11-én 10 órától ajándék Bibliákat és keresztény könyveket osztanak szét a Nagyváradi Várban.

Május 12-én 11 órától a Nagyváradi Evangelikus-Lutheránus templomban az ünnepi istentisztelet alkalmából dr. Köllő Gábor római katolikus lelkész hirdeti az igét. Az istentisztelet kulturális műsor és szeretetvendégség követi. 18 órától pedig a Baptista templomban az Anyáknapi Istentisztelet-Gyerekkórussal c. eseményen az édesanyákat és nagymamákat szeretnénk köszönteni ezen a különleges vasárnap délutánon.

Május 14-én 18:30-tól a Nagyváradi Várban a vártemplom felújított orgonájának  megáldására kerül sor. A Vox Humana Kft. által 2023 második felében restaurált hangszert elsőízben hallhatják  megszólalni az érdeklődők.

Május 15-én az Unitárius imaházban Buzogány-Csoma István zenés istentiszteletet tart. Szolgálatvezető: Buzogány-Csoma István, Szentivánlaborfalva és Kézdivásárhely lelkésze.

Május 16-án 18 órától a Három a magyar igazság – utazás a hármas szám körül című hangverseny kerül megrendezésre a nagyváradi evangélikus templomban. A Kodály Kórus repertoárja  rendkívül széles, a kíséret nélküli, a cappella művektől, az európai zeneirodalom  legjelentősebb oratorikus alkotásain át, a legújabb kortárs énekkari kompozíciókig terjed.

Május 18-án 19 órától a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházat meglátogató személyeket a szervezők egy különleges programmal szeretnék megajándékozni, mégpedig a Múzeumok Éjszakája koncerteken 19 órai, valamint 21 órai kezdettel egy-egy rövid orgonakoncertet hallgathatnak meg a katedrálisban tartózkodók. 19-24 óra között pedig a Nagyváradi Római Püspökség már több éve nyitja meg épületeinek kapuját, minden érdeklődő előtt a Múzeumok Éjszakáján. Ebben az évben is szeretettel várja a kultúra szerelmeseit a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotába, a patikatörténeti Múzeumba, a Római Katolikus Székesegyházba és a Vártemplomba.

Mindezen események kiváló lehetőséget kínálnak mindenki számára, hogy megismerje és mélyebben bepillanthasson a hit, kultúra és közösség összefonódásának csodájába.