HolnapUtán Szigligeti Színhház előadásai
2025.
14 aprilie

Cortina se ridică! Iată programul Festivalului HolnapUtán 2025!

Teatru, muzică, mișcare și arte vizuale – toate se întâlnesc la Festivalul HolnapUtán, organizat de Teatrul Szigligeti din Oradea. Și în acest an, festivalul multidisciplinar promite o experiență culturală deosebită. Între 12 mai și 6 iunie, mai multe trupe din Ungaria și Transilvania vor sosi la Oradea pentru a celebra împreună teatrul și forța sa fără granițe.

Spectacolul de deschidere are loc sâmbătă, 3 mai, de la ora 19:00, la Teatrul Szigligeti. Publicul va putea urmări îndrăgitul musical „Mansarda”, semnat de Presser Gábor, Sztevanovity Dusán și Horváth Péter, apreciat de generații întregi. Povestea îl are în centru pe Rádi, un tânăr cercetător care inventează un aparat cu recunoaștere facială, capabil să se repare singur și chiar să influențeze vremea. Printre personaje apar fantome, oameni de știință, detectivi și o studentă la Conservator, iar piesa abordează teme profund umane precum iubirea, prietenia și viața veșnică. Durata spectacolului este de 2 ore și 40 de minute, cu o pauză.

Primul spectacol dedicat tinerilor are loc luni, 12 mai, de la ora 11:00, la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, unde Teatrul Figura Stúdió din Gheorgheni va pune în scenă „Tragedia omului”, în regia Sofiei Deli. Spectacolul durează aproximativ 35 de minute, fiind urmat de o sesiune de lucru în grup de 15 minute.á

Tot în aceeași zi, de la ora 13:00, pe scena Transilvania va avea loc spectacolul invitat al Teatrului de Păpuși Puck din Cluj-Napoca. În regia Dorottyei Balogh, „La jumătatea drumului” explorează dilemele și incertitudinile adolescenței prin situații școlare, familiale și de cuplu. Spectacolul are o structură mozaicată și își propune să le transmită tinerilor că nu sunt singuri în trăirile lor. Durata: 50 minute. (Recomandat: 14+)

Marți, 13 mai, la ora 13:00, Teatrul Kerekasztal din Budapesta vine pe scena Transilvania cu spectacolul „Vânătoarea de monștri”, în regia lui Péter Kárpáti. Spectacolul este alcătuit din două părți a câte 50 de minute și este destinat unui public format din cel mult două clase. (Recomandat: clasele VII–IX)

Tot pe 13 mai, de la ora 19:00, Teatrul de Păpuși Cimborák din Sfântu Gheorghe va prezenta, în regia lui András Hatházi, piesa „Niciodată”, inspirată din piesa de identitate „Mi-am omorât mama” de András Visky. Spectacolul este interpretat de Klarissza Daróczi și este o reprezentație profundă și sinceră despre durere, abandon și strigătele interioare – marcate de un continuu „niciodată”. (Recomandat: 14+)

Miercuri, 14 mai, de la ora 11:00, Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc aduce pe scena Árkádia spectacolul „Prințesa broască”, o poveste de 50 de minute în regia lui Emőke Lukács, urmată de o sesiune interactivă de o oră.

De la ora 16:00, pe scena Transilvania, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara va prezenta spectacolul „Nimic”, după romanul omonim de Janne Teller, în regia lui Attila Balázs. Povestea urmărește un elev care afirmă că nimic nu are sens, declanșând o succesiune de evenimente dramatice ce ridică întrebări morale serioase. Durata: 1 oră și 40 de minute. (Recomandat: 14+)

Joi, 15 mai, va fi una dintre cele mai dinamice zile ale festivalului, cu numeroase spectacole dedicate în special elevilor. La ora 8:30, Teatrul Tamási Áron va susține la Liceul Ady Endre spectacolul „Ab ovo”, în regia lui Berni Zárug, destinat elevilor de clasele IX–X.

La ora 9:00 și apoi la ora 11:00, în Școala Generală Szacsvay Imre, Part Színházi Nevelési Műhely va juca piesa „Monstrul râului”, regia: Berni Zárug, pentru copiii mai mici. De la ora 13:00, tot aici, dar într-o sală de clasă, va avea loc spectacolul „Început de vară”, tot pentru elevii claselor VII–VIII, în care regizoarea Berni Zárug este și interpretă.

Seara, de la ora 19:00, pe scena Teatrului Szigligeti va fi prezentat spectacolul folcloric „Grădina zânelor – Pe urmele lui Bartók”, susținut de Ansamblul de Dansuri din Oradea. Producția este un omagiu adus coregrafilor Novák Ferenc și Jolán Foltin, valorificând multiculturalitatea spațiului carpatic. Durata: 1 oră, fără pauză.

Joi, 16 mai, de la ora 18:00, trupa GG Tánc Eger va prezenta basmul coregrafic „Fiul Calului Alb”. Duminică, 19 mai, de la ora 19:00, publicul poate urmări spectacolul „Ei știu ce e iubirea”, în interpretarea Teatrului Gárdonyi Géza.

Duminică, 25 mai, de la ora 19:00, va avea loc producția comună a Teatrului Național Csokonai din Debrecen, a Teatrului Maladype din Budapesta și a Federației Comunităților Evreiești din Ungaria. Drama absurdă „Păpușarul” de Gilles Ségal este prezentată în cinstea celor 80 de ani de la Holocaust. Personajul principal, Samuel Finkelbaum, un păpușar, refuză să accepte sfârșitul războiului și se retrage într-o cameră de pensiune, unde se pregătește pentru ultima reprezentație din viața lui. Regia: Zoltán Balázs.

Festivalul se încheie pe 6 iunie, la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Szigligeti, cu spectacolul „Minutul zero”.

Festivalul HolnapUtán promite numeroase spectacole captivante și momente de neuitat. Invităm toți iubitorii de teatru să trăim împreună magia scenei și să descoperim creațiile fascinante ale trupelor invitate.